Tisch Cancer Hospital

Mount Sinai

The Tisch Cancer Hospital materializes Mount Sinai Hospital’s bold vision for the future of healthcare in New York City, repositioning the Klingenstein Clinical Center into a state-of-the-art cancer treatment facility featuring wellness amenities for inpatients and outpatients.

The adaptive reuse project repositions a 1962 building on Mount Sinai’s Upper East Side campus, allowing for updated facilities such as a dedicated Oncology Care Unit and 72 acuity-adaptable patient rooms, cutting-edge accommodations designed to bring care directly to the patient.

The design of the façade takes cues from the rich history of the campus’ existing architectural fabric, reimagining its material palette and formal gestures in warm-toned terra cotta while vertical fenestration denotes varying programs. Two zones are highlighted by bright copper frames on the building’s massing: the entry and sky garden. The new soaring entry portal invites visitors in from bustling Madison Avenue through a serene lobby as they proceed to their destinations. Once on a clinical floor, patients are met by an amenity sky garden and wellness lounge nestled into the southeast corner of the building, where peace and respite can be found within the tall space’s ample natural light and elevated city views. From the outside, this volume pays homage to I.M. Pei’s Icahn School of Medicine while signaling a gateway into Ross Park. The building’s form is further articulated by framed vertical windows that extend down to the street level, joining the sidewalk alongside planting and benches.

By creating a more impactful identity, improving the arrival sequence, and embracing a spirit of wellness, the project will enhance the community and the experience of patients, family, and staff—a model for the future of cancer care in New York and beyond.

Location

New York, NY, USA

Client

Mount Sinai Health System

Team

HKS, Inc. (Healthcare Architect), AKF Group (MEP Engineer), Severud Associates (Structural Engineer)

Type

Adaptive Reuse, Research + Healthcare

Size

27,900 m2 / 300,000 ft2

View More

Project Type:Research + Healthcare