This website uses cookies to improve site functionality and to provide you with a better browsing experience. You can learn more about our use of cookies on the website by reading our Cookie Notice. By using this website or clicking OK, you consent to the use of cookies.

Completed in 2010, the University of Minnesota Science Teaching and Student Services Center sits on a bluff above the Mississippi River.

The project rests on the north bank of the river. Image courtesy of Tim Griffith.

The Washington Avenue Bridge leads to the East Bank Campus, where the building offers sweeping views along the riverbank. A transparent river-facing wall allows waterfront views as students move between all five levels, while the brick classroom box draws design inspiration from the materiality of the main campus.

A map of the site, highlighting the range of views (left). A 3D model of the project with transparent walls (center). The lobby inside the building with views towards the river, image courtesy of Tim Griffith (right).

Central to the building’s design is an open staircase that connects all floors and encourages organic interaction between students.

Image courtesy of Tim Griffith.

In order to execute the design for the project, KPF’s team devised a support system for the exposed concrete structure. A mold for flat concrete beams allowed post-tensioning cables and rebar to be cast into the structure. The team gathered to review test columns and tapered beams.

The team traveled to Minnesota to check on the construction status.

On site, the building’s round columns, curving slab edge, and oculus began to take form. This construction photo reveals the building’s double-layered floors, with upper slabs forming the floor’s surface and lower slabs offering support.

A steel plate guardrail defines the void of the oculus.

Looking up the oculus. After image (right) courtesy of Tim Griffith.
Not only a focal point, the oculus also allows rising warm air to exit the structure.

A commissioned sculpture is on display along the final staircase as it celebrates the building’s scientific mission with bronze and dichroic glass.

Image courtesy of Tim Griffith.

The distance between each pier increases as the structure rises to provide optimal views, and piers at the west wall are braced to the concrete structure.

STSS represents the University’s commitment to enhancing the student experience, furthering its mission to serve as one of the nation’s finest public institutions for the teaching of science. The project is also LEED Gold certified and meets all of the state’s sustainable design guidelines.

Images courtesy of Tim Griffith.