712 Fifth Avenue Retail

Echoing the detail of the landmarked René Lalique windows that define the retail space of 712 Fifth Avenue, the renovation celebrates subtle luxury through its material palette and atrium expansion.

A guiding principle of the retail renovation was to celebrate the intricate windows that span from the 2nd to 4th floors, detailed with Art Nouveau flowers created by the renowned glass artist. Originally, catwalks spanned the internal perimeter of floors two, three, and four, providing close access to the windows but decreasing general visibility from the ground level. The third and fourth floor catwalks were removed, improving the reach of natural light and allowing for unobstructed views from the interior ground level that were not possible prior to the renovation. The updated design retains the catwalk at the second floor, adding a wheelchair lift to improve accessibility and meet ADA compliance, continuing to grant the public the opportunity to appreciate the craftsmanship of the original design. Also on the 2nd level, a glass viewing balcony was introduced opposite of the Lalique windows, and glass railings were added, continuing the themes of transparency.

At the north side of the project, the catwalk extensions were removed and replaced with a demising stone wall that can be used to display art, videos, products, or greenery. The light material palette was selected to reflect daylight and brighten views of the window detailing. Display lighting has been integrated to accentuate these unique windows day and night. Signage and informational boards are featured to educate the public about the windows’ history.

Location

New York, NY, USA

Client

Paramount Group, Inc.

Type

Adaptive Reuse, Interiors, Retail

Size

7,500 m2 / 81,000 ft2

View More

Project Type:Adaptive Reuse
Project Location:Americas