This website uses cookies to improve site functionality and to provide you with a better browsing experience. You can learn more about our use of cookies on the website by reading our Cookie Notice. By using this website or clicking OK, you consent to the use of cookies.

OK
Bringing New Life to Bermondsey

In the London Borough of Southwark, KPF is working with Grosvenor Britain & Ireland on the rejuvenation of a large former industrial site in an underdeveloped neighbourhood. The master plan addresses some of the city’s most pressing needs, from community engagement and social equity to the provision of diverse income housing and how to deliver sustainable development.

Note

This essay first appeared in the 2022 Spring issue of KPF Review.
2607 1 000 N85 Plompmozes
The central lobby of the Bermondsey Project utilizes materials that evoke the industrial feel of the previous biscuit factory. Rendering by Plompmozes.

The Bermondsey Project, which gained planning permission in 2020, will revitalize the former Peek Frean biscuit factory complex to create a vibrant mix of workplace, community amenities, a new school, and build-to-rent homes, 35% of which will be affordable housing. The composition of the master plan was discovered through an intense process of analysis, using KPF’s bespoke software, designers’ intuition, and extensive community engagement over many years. The resulting project will deliver lasting social and economic benefits to the residents of Southwark.

2607 1 000 N136 Large
An aerial view of the neighbourhood, with the district noted in colour.

Connecting diverse communities

The design intent was to form an active, mixed-use hub, fully integrated with its neighbours and the wider Bermondsey community.

From the outset, the team saw the potential to improve the public realm - beyond the boundaries of the site. The factory had created an impenetrable urban block, KPF’s master plan incorporates a new network of linked routes, playgrounds, public roof gardens and community spaces, shared with immediate neighbours and connecting people across the Borough.

A pedestrian route links Bermondsey Tube station to the north with the shopping centre to the south. Routes are also opened up between existing housing to the west and Southwark Park to the east. The 400 car parking spaces currently on site will be removed, creating pedestrian-only routes.

2607 1 000 N119 Plomp
The railway arches reinforce the connectivity of the project and enhance pedestrian pathways. Rendering by Plomp.

The development also responds to Southwark’s vision for the Low Line, a route through the Borough, linking its diverse communities along the historic railway arches. Within the Bermondsey Project, an active ground floor celebrates the railway arches and has been designed to reinforce the community of each building, creating retail space that strengthens the surrounding retail environment – instead of replacing it.

An intense community outreach exercise ensured that local communities had a say in the development of the area, and resulted in a Planning Award for excellence in stakeholder engagement.

Developing new urban typologies

The master plan is a vision of humane density and an exercise in developing new urban typologies, to provide outstanding living space.

In contrast to the strict repetition of previous eras’ housing projects that border the site, a family of different buildings has been developed, including tall buildings, mansion blocks, and creatively re-used existing buildings. The former 1970s biscuit warehouse, the largest existing structure on the site, will be retained and transformed.

2607 1 000 N82 Plompmozes
The retained biscuit factory opens onto a landscaped plaza. Rendering by Plompmozes.

Uniformity is avoided, but a shared architectural language, informed by the industrial context, brings continuity and a strong sense of ‘place’. Public space across the master plan is defined by a common approach to materiality, and arches are incorporated at the base of the new buildings to respond to the arches of the adjacent railway line, many of which are occupied by retail units.

Generative data was used as a precision tool to inform massing and meet the challenge of locating more than 1,500 flats within a complex urban site. Clear parameters were set, to minimise the impact on daylight to surrounding residences, create public space and provide homes with natural light and good outlooks.

2607 1 000 N115 Plomp
One of Bermondsey's residential buildings. Rendering by Plomp.

At the centre of the site, the tallest buildings have a subtle entasis, tapering towards the top, and growing out of an articulated base of a similar scale to the existing buildings. Each building or small group was seen as a mini-community with its own shared spaces, terraces, and a focus on encouraging interaction between residents.

The scheme’s materiality and detail aim to reinterpret and assemble aspects of historic Bermondsey within a robust, authentic modernism sensitive to the Victorian and 20th-century contexts. Patterns inspired by biscuit moulds are embossed on window reveals, celebrating the heritage of the site.

Retaining the past, looking to the future

The layering of old and new across the site creates a richer sense of place that resonates with its history and demonstrates the possibility of future relevance.

At the heart of the site, the former biscuit warehouse, becomes a mixed-use hub, a hybrid building combining retrofit with new residential floors above. Retaining significant structures was not part of the competition brief but the case was compelling, in terms of both cultural memory and embodied carbon. The reimagined factory houses workplace, innovative live/work space, a flexible market exhibition space, and a public roof terrace with panoramic views.

The intention was to retain as much of the existing structure as possible, repair and adapt the existing facades to suit the new uses within, and add residential floors above the existing roofline in a way that is sympathetic to context yet identifiably new.

Redefining the industrial character of the former Peek Frean Biscuit Factory Site and celebrating the existing structure was a key concept in the master plan. Within the ground floor, a portion of the dramatic double-height warehouse space has been retained within the residents’ hub.

2607 1 000 N86 Plompmozes
The factory roof offers views of central London's iconic skyline. Rendering by Plompmozes.

Meeting the challenge of the Climate Emergency

As part of delivering Grosvenor’s sustainability development brief, ambitious targets were set for both operational energy and embodied carbon, using passive and active measures.

The design team is being challenged to provide innovative design solutions to minimise embodied carbon through the building’s lifecycle. The development will also be connected to a district heating scheme with local energy generation, from SELCHP, an advanced energy recovery facility that uses non-recyclable waste to generate electricity, providing low-carbon energy and reducing the pressure on landfill sites.

The development focuses on active travel, as opposed to the private car, and has a strong urban greening agenda, with planted roofs and terraces, and 140 new trees.

Selected Awards

New London Awards 2020 - Winner 'Planning'
MIPIM Awards 2021 - Winner 'Best Futura Mega Project'
Planning Awards 2021 - Winner ' Best Stakeholder Engagement'