The Landmark Mandarin Oriental

Hong Kong Hongkong Land P+T International, Architect-of-Record (Phase I); Aedas, Joint Designer (Phase II); Remedios Siembieda, Interior Designer (Hotel); Tihany Design, Interior Designer (Lobby/Restaurants) Hospitality 104,000 ft2 / 10,000 m2 People’s Choice Award for Architecture, HKIA (2007), ULI Award of Excellence, Asia Pacific (2007)

Located in the Central district of Hong Kong, The Landmark is one of the premier luxury retail centers in Asia. In order to maintain its competitive edge, the complex is regularly updated to ensure that its design and amenities reflect the pervading retail culture.

Phase I of the renovation involved the complete recladding of the original 1970s building and the upgrading of internal finishes with French limestone and new storefronts and entrances. Additional efforts included a skylighted atrium roof and an interior fountain.

The Phase II project encompasses several components: the addition of York House, a 23-story, 115,000-square-foot (10,684-square-meter) office/retail tower at the corner of Ice House Street; the renovation and expansion of the façade along Queen’s Road Central, including the center’s new atrium entrance; additional retail space and restaurants in the new and the existing atria; a boutique hotel (the Mandarin Landmark) and spa in the lower portion of Edinburgh Tower; double-height storefronts that are part of the flagship retail concept; and a Harvey Nichols department store and a Louis Vuitton superstore on Pedder Street.

A suspended, three-story wall of folded vertical glass panels envelopes the new retail podium along Queen’s Road Central, unifying the complex’s disparate elements. Conceived as a diaphanous veil, the zigzag glass screen alternately obscures and reveals the retail environment, connecting the interior activity to the streets of Central.

The York House office tower located atop the extended retail podium floats two stories above the new atrium entrance and rooftop garden. As a counterpoint to the podium, the tower’s high-performance glass façade is stretched taught into a single plane, an effect created by cantilevering the façade 1.5 meters beyond the floor plate at each end.

A high-profile destination accessible from Hong Kong’s mass transit system and airport, the renovated and expanded Landmark engages and enhances its Central locale by creating an integrated, 24-hour lifestyle, work, and leisure environment.

Image 1 / 8 | © H.G. Esch