Hong Kong Sanatorium + Hospital

Hong Kong Hong Kong Sanatorium & Hospital Wong & Ouyang, Architect-of-Record Health + Science 710,000 ft2 / 66,000 m2 Certification (Goal)

Alongside one other private facility, the Hong Kong Sanatorium and Hospital has long been considered the city’s preeminent private healthcare facility. Established in 1922, the hospital was organized by a leading group of Chinese medical practitioners and prominent residents to provide inpatient services comparable in standard to luxury hotels with accessible patient accommodations and the ability to select their own doctors.

Following the successful Phase III development, which includes a 20-floor extension on top of the original facilities, KPF is leading the design for Phases IV and V to expand capacity by 800 beds for a total of 1,500 inpatient/outpatient beds. The new facility will support clinical centers for radiotherapy, clinical diagnostic services for radiology and nuclear medicine (or cyclotrons), and allied services for pharmacy and physiotherapy, as well as support services, administrative and dining facilities, and public spaces.

Located adjacent to the Happy Valley Racecourse at the base of Mount Nicholson, the project site poses several challenges. With constrained site dimensions of roughly 30 meters by 130 meters (100 LF by 425 LF), inpatient and outpatient program components are stacked vertically, maximizing floorplate efficiency and minimizing the number of elevators required for each user group. Centrally clustered, outpatient elevators serving clinic floors in the podium are accessed from the ground floor lobby while inpatients and visitors take shuttle elevators to a 16th-floor sky lobby and transfer to cores serving the ward floors above.

With all major cores on the south-facing mountain side, exceptional panoramic views out towards the racing track and the city beyond are created for public spaces and internal circulation. The 16th-floor sky lobby is a wide-open, double-height space that connects to other public spaces such as canteen and pre-function spaces one floor below. This welcoming open-plan configuration is employed on each level, strategically placing public lounges where the existing and new building components connect.

Image 1 / 3