The Landmark

Mandarin Oriental, Hong Kong

Hong Kong Hongkong Land P+T International, Architect-of-Record (Phase I); Aedas, Joint Designer (Phase II), D.I. Design, Retail Consultant Mixed-Use, Repositioning + Transformation, Retail, Hospitality 200,000 ft2 / 19,000 m2 People's Choice Award for Architecture, HKIA (2007), Award of Excellence, Asia Pacific, Urban Land Institute (2007)

The Landmark has established itself as one of the premier retail centers in Hong Kong and Asia. In order to maintain its position, the complex is regularly updated to align itself with the pervading retail culture.

The original building was erected in the late 1970s and KPF's Phase I renovation was completed in 1997. This involved the reclad of exterior facades and the upgrade of internal shop fronts, entries, basement and retail corridors. Additionally a new skylight roof and fountain were added.

The Phase II project encompasses several levels of upgrades: the introduction of a new atrium entry that connects Queen's Road Central to the existing atrium; the addition of a 23-story office tower at the corner of Icehouse Street; the renovation and addition of a new facade along the entire length of the Queen's Road Central facade; additional retail space and restaurants in the new and the existing atrium; a boutique hotel (The Landmark Mandarin Oriental) and spa in the low rise-bank of Edinburgh Tower; a roof garden; double story shop fronts that is part of the flagship retail concept; a Harvey Nichols department store and a Vuitton superstore on Peddar Street.

A wall of vertically folded glass panels envelopes the new retail podium unifying these disparate elements. Conceived as a diaphanous veil, the zigzag glass screen alternatively obscures and reveals the retail world within bringing this activity into the streets of Central.

As the main destination point of Central, Landmark II is intended to reflect the surrounding investment banking and luxury brands while creating an integrated round the clock lifestyle, work and leisure environment.

Image 1 / 8 | © H.G. Esch